Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]
[...] odmianą zielonej herbaty, to oferuje większość takich samych korzyści zdrowotnych. Zawiera przeciwutleniacze Antyoksydanty zawarte w diecie przeciwdziałają wolnym rodnikom w organizmie, chroniąc komórki i tkanki przed uszkodzeniem. Matcha jest bogata w przeciwutleniacze, zwłaszcza katechiny. Warto zauważyć, że jest ona bardziej skoncentrowana niż [...]
[...] niedoborowych mikro-substancji odżywczych na Świecie. Efektem tego jest coraz większa popularność suplementów diety, które mają za zadanie wyrównać poziom tego związku w organizmie. Starając się zoptymalizować stan odżywienia witaminą D, należy zadbać o kilka różnych aspektów życia, a dieta jest jednym z nich. Co jeść, aby dostarczyć witaminę [...]
Spora część kobiet po 50. roku życia zaczyna mieć kłopoty z układem kostnym. Co więcej, problem ten dotyczy kobiet, niezależnie od tego, czy są one aktywne fizycznie, czy też nie. Należałoby w tym momencie postawić pytanie, dlaczego tak się dzieje? Niejednokrotnie już na łamach SFD poruszałem kwestie treningu siłowego i jego doskonałego wpływu [...]
[...] będzie mniej treści w jelitach. Już sam ten fakt spowodować może, że po 3-4 dniach "wciśniesz" się w swoją ulubioną sukienkę. Dodatkowo węglowodany przechowywane w naszym organizmie mają zdolność do wiązania wody. Choć naukowcy spierają się co do samej wielkości, to najczęściej podaje się zakres między 2 a 3 g wody na 1 g węglowodanów. [...]
W 2015 roku (aktualizacja 9 września 2021) pod przewodnictwem Erica Trexlera i Abbie E. Smith-Ryan z laboratorium fizjologii stosowanej na Uniwersytecie Północnej Karoliny w Stanach Zjednoczonych Ameryki opublikowano przegląd wiedzy dotyczący zastosowania beta-alaniny w sporcie, który zatwierdzony został przez zespół Międzynarodowego [...]
[...] Co więcej, metabolity witaminy D sprzyjają absorpcji magnezu z przewodu pokarmowego, zatem relacja między tymi substancjami odżywczymi jest obustronna. Zadania magnezu w organizmie Magnez zazwyczaj kojarzy się z elektrolitami oraz pracą mięśni i układu nerwowego. Na wysokości poziomu jego podaży w diecie skupiają się szczególnie osoby [...]
Poziom witaminy D w organizmie można podnieść na wiele sposobów. Kiedy jednak dojdzie już do niedoboru tej niezbędnej substancji odżywczej, niektóre sposoby mogą się okazać niewystarczające. Warto wtedy wiedzieć, które źródła witaminy D są najskuteczniejsze w hamowaniu zaburzeń wynikających z niedoboru i wybrać opcję, która będzie sprzyjała [...]
Cytrulina to związek o bardzo zróżnicowanych funkcjach biologicznych. W największym stopniu kojarzona jest prawdopodobnie przez osoby aktywne fizycznie, jednak warto wiedzieć, że poza sportem znajduje również liczne zastosowania prozdrowotne. Jest to aminokwas, po który mogą zatem sięgać zarówno osoby dbające o zdrowie, jak i te, które je [...]
Magnez jest jednym z najważniejszych minerałów w organizmie, dlatego jego niedobór może powodować spore problemy zdrowotne. Jest niezbędny dla zapewnienia zdrowia komórek i stanowi kluczowy składnik wielu funkcji biochemicznych w organizmie. Niestety większość ludzi nie jest tego świadoma i często cierpi na niedobór magnezu, nawet o tym nie [...]
Wprawdzie ludzki organizm potrafi syntetyzować witaminę D3 z cholesterolu w skórze pod wpływem promieniowania UV, to jednak w naszej strefie geograficznej możliwość ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest ograniczona i dla nas witamina D3 jest niezbędnym składnikiem pokarmowym. Dzisiaj mamy o tyle lepszą sytuację, że wiele produktów [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru selenu – pierwiastka będącego niezbędnym składnikiem pokarmowym, zaliczanym do grupy mikroelementów. Teoretycznie dzienną normę zapotrzebowania na selen możemy wyrobić już tylko spożyciem 50 g orzechów brazylijskich [...]
Cynk to minerał, który odgrywa kluczową rolę w zaskakującej liczbie reakcji chemicznych w naszym organizmie, które pomagają zarówno kobietom, jak i mężczyznom, zachować zdrowie. Bierze udział w regulacji hormonów, wspiera układ odpornościowy i zdrowie skóry. Oczywiście to nie wszystko! Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się o cynku jeszcze więcej — w [...]
[...] konkretnych wymagań. Można wypróbować olej MCT, który dołączymy do kuloodpornej kawy lub skonsumujemy go wraz z posiłkiem. Różni się nieco od zwykłych tłuszczy, ponieważ w organizmie inaczej jest wchłaniany i metabolizowany. To przekłada się na wspomaganie mięśni podczas wysiłku, poprawiając ich zdolności do pracy. Warzywa i owoce - te produkty [...]
Trening siłowy, który jest elementem kształtowania sylwetki, siły czy sprawności naszego ciała, jest dość często przyczyną urazów mięśniowych, które prowadzą do kontuzji. Naciągnięcie mięśnia, bo o nim mowa w niniejszym artykule, jest dość częstą przypadłością wielu sportowców, nie tylko tych, uprawiających kulturystykę. Podsumowanie Pomimo że [...]
W pewnym momencie życia niemal każda kobieta musi się zmierzyć z niechcianym cellulitem. Choć mężczyźni nie są odporni na pomarańczową skórkę, to jednak problem ten dotyka zaledwie 10% panów. Dla porównania, u kobiet jest to 90%. Ciekawe jest to, że cellulit ma tendencję do pojawiania się w kółko w tych samych miejscach, głównie na udach i [...]
Fast food i słodycze to nie najlepsze, co może znaleźć się na naszym talerzu i nikogo raczej już to nie dziwi. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Kanapka i frytki w znanej sieciówce, paczka chipsów, słodki baton – czyli szybko i wygodnie, ale czy zdrowo? Co tak naprawdę [...]
Cukrzyca typu 2 jest problemem zdrowotnym ściśle związanym ze stylem życia, jaki prowadzimy oraz codziennymi nawykami. W rzeczywistości, największym czynnikiem ryzyka dla jej rozwoju jest otyłość. Nic zatem dziwnego, że wraz z wzrostem liczby osób z nadwagą i otyłością w naszym społeczeństwie, rośnie też liczba osób z cukrzycą typu 2. Wzrost ten [...]
Gdy pada słowo białko, wiele osób kojarzy je jednoznacznie z młodością, budowaniem masy mięśniowej, prezentowaniem pięknej sylwetki. Często pada również „dodatek” w postaci skojarzenia z odżywką wysokobiałkową. Taki shake białkowy może zostać dołożony na końcu zwykłego posiłku seniora albo jako uzupełnienie tradycyjnego jedzenia. Można wykonać [...]
Po przekroczeniu umownej granicy dojrzewania fizjologicznego komórki tkanek i narządów zaczynają (bardziej lub mniej dynamicznie) ulegać procesom starzenia. W zależności od stylu życia i pewnych uwarunkowań genetycznych procesy te mogą przebiegać w sposób niemal niezauważalny lub wręcz utrudniający życie. Źródła: García-Coronado JM, [...]